hoe ik een blog artikel schrijf

Tips | Hoe ik een blog artikel schrijf

Het schrijven van een blog artikel is voor de een peace of cake en voor de ander een lastig ding. Ook ik heb er wel eens moeite mee. Herken je dit ook – dat je een half uur naar je laptop zit te staren en geen letter weet te typen?Dit is dan ook een van mijn blog ergernissen. Ondanks dat ik me hier soms aan stoor, zie ik dit niet echt als een probleem. Sterker nog: ik zie het als een uitdaging in het vinden van een oplossing.

Om een goede manier te vinden voor het schrijven van een blog artikel, heb ik hiervoor dit en dit boek gelezen. Deze twee boeken hebben mij veel inspiratie gegeven en uiteindelijk heb ik een goede manier gevonden die goed bij mij past. Dit is per persoon natuurlijk verschillend. Ter inspiratie voor jou, vertel ik in dit artikel hoe ik een blog artikel schrijf.

 

Onderwerp kiezen

Romy (vakervrolijk.nl) heeft een tijd geleden een artikel geschreven waarin 5 inspiratie tips gaf om te bloggen. Een van tips die zij gaf was: ‘eerst de foto, dan de tekst.’ Dit vond ik zo’n goede tip dat ik deze manier zelf ook ben toe gaan passen. Het vinden van een onderwerp is dankzij Romy een makkie. Dank je wel meis!

Wat is je doel

Wanneer ik een onderwerp heb gevonden waarover ik wil schrijven, bedenk ik allereerst wat het doel van het artikel is. Ik stel mijzelf hierbij een vraag: “Wat wil ik met dit artikel bereiken?” Het artikel die jij nu leest, heeft bijvoorbeeld als doel ‘informatie overbrengen.’ Een artikel kan nog andere doelen hebben:

  • informatie overbrengen (die heb ik net opgenoemd)
  • mensen aan het denken zetten over jouw onderwerp
  • mensen amuseren
  • mensen ergens van overtuigen

Mindmap maken

Nadat ik mijn doel gesteld heb, pak ik een pen en papier en maak ik een Mindmap. Hier schrijf ik alle kernwoorden van het onderwerp op die op dat moment bij mij binnen komen. Deze kernwoorden wil ik in het artikel terug laten komen. Het maken van een Mindmap vind ik heel handig. Op die manier visualiseer ik het voor mezelf en krijg ik een goed beeld wat ik precies wil schrijven.

Verdeel je tekst in stukken

Om structuur te krijgen in mijn blog artikel, verdeel ik mijn tekst in stukken, de zogeheten kop – romp – staart methode. Aan het begin (kop) van mijn artikel vertel ik wat je kunt gaan verwachten (zie rode cirkel). De inhoudelijke informatie van het artikel (verhaal) vertel ik in het midden (romp) van het artikel (zie blauwe cirkel). Tot slot sluit ik af (staart) met een vraag, conclusie of mening (groene cirkel).

 

 

hoe ik een blog artikel schrijfEn dan is mijn blog artikel klaar! Deze manier van schrijven past heel goed bij mij. Tegenwoordig komt het steeds minder voor dat ik een half uur naar een leeg scherm zit te staren. Mocht jij zelf nog andere tips hebben voor het schrijven van een blog artikel dan hoor ik dit graag. Ik hoop elkaar op die manier te kunnen inspireren.

 

Liefs Aneta

17 thoughts on “Tips | Hoe ik een blog artikel schrijf

  1. Je hebt het hier keurig uitgelegd Aneta. Heel fijne tips. Ik bedenk altijd eerst mijn verhaal, dan komen de foto’s pas. Eigenlijk denk ik per artikel niet zo na over mijn doel. Ik heb een heel breed doel met mijn blog. Anderen inspireren.

  2. Wat een goede blog Aneta. Ik begin met de titel, vaak volgt er een mindmap en dan beginnen mijn vingers over het toetsenbord te razen. Soms met een tussenstop, soms met een ellenlange pauze, haha.

  3. Wat ontzettend leuk om te horen dat je echt iets met die tip kon 🙂 Zo te horen heb je een goede manier voor jezelf gevonden om snel iets op papier te zetten! Zelf werk ik ook min of meer met deze methode. Bij mij werkt het ook nog weleens om maar gewoon te beginnen met schrijven zonder een idee te hebben waar ik naartoe wil. Dan komt er regelmatig vanzelf iets op papier te staan. Maar zo’n mindmap vind ik ook altijd handig! 🙂

    1. Ik kan jou tip echt iedereen aanraden die mooiere heeft iets op papier te zetten. Gewoon schrijven is vaak ook een goede eerste zet en de rest komt vanzelf

  4. Veel van mijn blogs draaien om foto’s. Meestal lukt het meteen om er een tekst bij te schrijven, maar heel soms niet. Ik zet mijn computer dan uit en ga wat anders doen. Inspiratie heb ik vaak wel, die ene keer gun ik het rust haha! Leuk blog heb je, liefs Josine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *